Pav Bhaji Masala

Regional SpecialityRegular Blends

VEERAPPA_Pav_Bhaji_Masala
Product description

Veerappa’s Pav Bhaji Masala gives you aromatic and tasty Pav Bhaji. Make it for kids or guests and all together enjoy savouring Mumbai’s favourite staple food.

विराप्पा पाव भाजी मसाला
विशेषता: विराप्पा पाव भाजी मसाला देता है आपको एक स्वादिष्ट और सुवासित सब्जी। घरमें छोटे-बड़ो के लिए बनाए या मेहमानों के लिए, और उनके साथ आप भी अनुभव करे मुंबई  लोकप्रिय व्यंजन का आनंद।    

स्वादिष्ट  पावभाजी  बनाने  के लिए :
साहित्य :  २ बड़े चम्मच तेल , १ चम्मच लहसुन-अदरक पेस्ट , २ प्याज बारीक़ कटा हुआ ,२-३ टमाटर ,१ बारीक़ कटी हुई सिमला मिर्च ,१ बड़ा चम्मच विराप्पा पावभाजी मसाला , १ चम्मच कश्मीरी / कर्नाटकी / बेड़गी मिर्च पावडर , १/४  चम्मच शक्कर , ३/४ कप कुनकुना पानी , ५०० ग्राम उबली हुई सब्जियाँ ( जैसे आलू, मटर, फूलगोबी ),२ बड़े चम्मच मख्खन या बटर, कटी हुई धनिया, ताजा निंबू रस। 

पाक विधि:
१. एक कढाई मै मध्यम आँचपर तेल गर्म करे। 
२. प्याज , लहसुन -अदरक की पेस्ट डालकर भूनिए। 
३. टमाटर ,शिमला मिर्च नरम होने तक पकाये। 
४. विराप्पा पावभाजी मसाला ,मिर्च पावडर डालकर अच्छे से मिला ले, मसाला और मिर्च पावडर जले नहीं इस बात का विशेष ध्यान रखे। 
५. स्वादानुसार नमक, शक्कर, पानी डालें और २-३ मिनट पकने दे। 
६. उबली हुई सब्जियाँ अच्छे से मसले (mash), मिलाये और १० मिनट तक पकाए। 
७. मख्खन या बटर, धनिया, नींबू का रस डाले। 
८. गर्म ब्रेड या पाव को बटर लगाके गर्मागर्म सब्जी के साथ परोसे।
वैशिट्य: हा मसाला देतो एक सुवासित आणि चवदार भाजी. घरातल्या लहान-मोठ्यांसाठी बनवा किंवा पाहुण्यांसाठी, आणि त्यांच्यासोबत तुम्ही सुद्धा अनुभवा मुंबईच्या लोकप्रिय खाद्यपदार्थाचा आनंद.  

बनवा स्वादिष्ट पावभाजी
साहित्य:
२ मोठे चमचे तेल, १ चमचा लसूण-अद्रक पेस्ट, २ बारीक चिरलेले कांदे, २-३ चिरलेले टमाटर, १ बारीक चिरलेली शिमला (ढबू) मिरची, १ मोठा चमचा विराप्पा पावभाजी मसाला, १ चमचा काश्मिरी / कर्नाटकी / बेडगी मिरची पावडर, १/४ चमचे साखर, ३/४ कप कोमट पाणी, ५०० ग्राम उकडलेल्या भाज्या (जसे बटाटे, मटार, फुलगोभी), २ मोठे चमचे लोणी किंवा बटर, बारीक चिरलेली कोथिंबीर, ताज्या लिंबाचा रस.   
कृती:  
१. एका भांड्यात मध्यम आचेवरती तेल गरम करा. 
२. लसूण-अद्रक पेस्ट आणि कांदे गुलाबी होऊसतर परतवा. 
३. टमाटर, शिमला (ढबू) मिरची टाका आणि नरम होऊसतर परतवा. 
४. विराप्पा पावभाजी मसाला, मिरची पावडर टाका आणि ५-१० सेकंड चमचा हालवत भाजून घ्या, मसाला आणि तिखट जळणार नाही याची काळजी घ्या. 
५. स्वादानुसार मीठ, साखर, पाणी टाकून चांगले मिसळा आणि २-३ मिनिटे शिजू द्या.
६. उकडलेल्या भाज्या टाका, चांगले लगदा करा, आणि १० मिनिटे शिजू द्या. 
७. लोणी किंवा बटर टाकून चांगले मिळवा, कोथिंबीर टाका आणि थोडे लिंबू पिळा. 
८. गरम ब्रेड किंवा पावला, लोणी किंवा बटर लावून, गरमागरम भाजी सोबत वाढा.

Buy now from –

Search "veerappa spices" or "veerappa masala" on Amazon India Search "veerappa spices" or "veerappa masala" on Amazon Canada flag_eu flag_france flag_germany flag_italy flag_spain Search "veerappa spices" or "veerappa masala" on Amazon UK Search "veerappa spices" or "veerappa masala" on Amazon USA


*** Check our profile on Government of India’s Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises website www.msmemart.com ***


SIMPLE PAV BHAJI RECIPE

Check recipes submitted by our customers on – https://veerappa.in/tag/pav-bhaji-masala/ OR https://veerappa.in/blog/

A simple Pav Bhaji recipe, the way we make it at our home 🙂

Ingredients –

  • Total 500g of potatoes, cauliflower (or cabbage) and peas
  • 2 tbsp oil of your choice
  • 1 tsp ginger-garlic paste, preferably freshly pounded/blended
  • 2 medium onions, finely chopped
  • 2-3 red tomatoes, finely chopped
  • 1 capsicum, finely chopped
  • 1 tbsp Veerappa Pav Bhaji masala
  • 1 tsp less-pungent-more-red Kashmiri chilli powder
  • 1/4 tsp sugar (optional)
  • 3/4 cup lukewarm water
  • 2 tbsp butter
  • 1 small bunch of fresh coriander leaves, washed and finely chopped
  • Salt to taste
1. Boil or pressure cook vegetable mix of potatoes, cauliflower (or cabbage) and peas until cooked completely.
2. Add oil to a pan and heat up on medium flame. Add ginger-garlic paste and onions and roast till the onions turn pinkish.
3. Add tomato and capsicum, and roast further till they are soft and tender.
4. Add Veerappa Pav Bhaji masala and Kashmiri chilli powder. Mix and fry for 5-10 seconds, being careful not to burn the chilli powder.
5. Add salt as per taste, sugar (optional) and lukewarm water. Mix well and let it cook for 2-3 minutes.
6. Add boiled vegetables from Step 1, mash them well using potato or vegetable masher and let it cook for 10 minutes.
7. Add butter, mix well and garnish with finely chopped fresh coriander leaves.

SERVING THE PAV BHAJI

1. Slit the pav buns horizontally, leaving one edge intact.
2. Heat butter on a pan. Open the buns and toast it from both sides for few seconds.
3. Serve the lightly toasted pav buns in a plate along with, hot or warm Pav Bhaji topped with a small cube of butter (optional), garnished with finely chopped onions and a slight squeeze of fresh lemon.

pavbhaji_masala_use

 

Proudly powered by WordPress